Міністр надзвичайних ситуацій Віктор БАЛОГА заявляє, що затверджені сьогодні на засіданні Кабінету міністрів зміни до розпорядження про об’єднання чотирьох вищих навчальних закладів Закарпаття влаштують усі зацікавленні сторони.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МНС, за словами В.БАЛОГИ, Президент України доручив Кабміну невідкладно розібратися у ситуації навколо злиття вишів. “Адже йшлося про цілком реальну загрозу масових протестів викладачів і студентів. Імовірно, глава держави ретельно вивчив аргументи авторитетних науковців, викладені у листі на його адресу. Вони просили Президента втрутитися і не допустити об’єднання чотирьох вишів у спосіб, встановлений розпорядженням Кабміну», - пояснив В.БАЛОГА.

За його словами, як урядовому куратору Закарпатської області йому було доручено опрацювати зміни у прийнятий документ. Фахівці освітньої галузі спільно з юристами запропонували новий порядок реорганізації вишів Закарпаття, який і був представлений для обговорення членів уряду.

Відео дня

Як наголосив В.БАЛОГА, головним і принциповим моментом є не просте злиття, що визнано неправильним, а приєднання трьох вузькопрофільних вишів до найстарішого і найбільшого закарпатського вишу – Ужгородського національного університету.

“Таким чином, буде збережено та розвинуто наукову і освітню базу області. Студенти Закарпатського і Мукачівського державного університетів, Закарпатського художнього інституту після реорганізації вишів продовжать навчання в УжНУ. Сьогодні уряд зняв усі проблемні моменти. Новий порядок об’єднання вишів влаштує усі зацікавлені сторони. Адже події розгорталися так, що в реорганізацію вишів вже почала проникати політика”, - зазначив він.

Міністр відзначив, що прийнята сьогодні нова редакція розпорядження Кабміну є результатом безпосереднього діалогу громадськості і влади. За оцінкою В.БАЛОГИ, уряд цього разу продемонстрував здатність діяти швидко і гнучко, визнаючи допущені прорахунки.

«Це означає, що і в інших гострих ситуаціях, і в інших сферах суспільного і державного життя активна позиція, обґрунтована критика здатні давати якісний результат”, - додав В.БАЛОГА.

Як повідомляв УНІАН, 16 серпня В.БАЛОГА заявив, що вважає рішення про злиття вишів на Закарпатті помилковим, і наголосив на необхідності внести у нього суттєві корективи. Він розкритикував утворення єдиного Закарпатського університету через просте об’єднання різнопрофільних і різновеликих вишів.