Депутати Херсонської міськради проти реорганізації Херсонського мореходного училища рибної промисловості у відокремлений структурний підрозділ Керченського державного морського технологічного університету.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, відповідне звернення до Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи ПРИСЯЖНЮКА і Міністра освіти, науки, молоді та спорту України Дмитра ТАБАЧНИКА було прийнято депутатами міськради на пленарному засіданні VIII сесії міської ради 31 травня.

Як зазначається в зверненні, така позиція міської ради викликана тим, що ініціатива з реорганізації знакового для обласного центру навчального закладу реалізується без погодження з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Адже, реалізуючи спільно з центральною владою Державну стратегію регіонального розвитку, представники влади області та міста впевнені, що «мореходне училище рибної промисловості має залишитись саме херсонським ВНЗ».

Відео дня

Нагадаємо, що Херсонське мореходне училище рибної промисловості згідно з наказом керівника Державного агентства рибного господарства України з 18 квітня втратило статус самостійного навчального закладу і було підпорядковане Керченському державному морському технологічному університету як окреме структурний підрозділ.

До речі, Керченському університету вже підпорядковані інші аналогічні виші – Одеське мореходне училище рибної промисловості і Бєлгород-Дністровський морський рибопромисловий технікум.

Однак в Херсоні вказане рішення Держрибгоспу було сприйняте негативно. Зокрема, головою Херсонської облради Віктором ПЕЛИХОМ і головою Херсонської облдержадміністрації Миколою КОСТЯКОМ були направлені спільні звернення на адресу міністра аграрної промисловості і продовольства України Миколи ПРИСЯЖНЮКА і глави Державного агентства рибного господарства України Віктора ДРОНИКА, про те, що вони не підтримують рішення Держрибгоспу щодо введення Херсонського мореходного училища рибної промисловості (ХМУРП) в структуру Керченського державного морського технологічного університету.

Довідка.Херсонське мореходне училище рибної промисловості було засноване у 1932 році в Києві як морський рибопромисловий технікум. Цього ж року технікум був переведений у м. Херсон. У серпні 1941 року технікум був евакуйований у Дагестан (м. Махачкала). У травні 1944 року технікум відновив свою діяльність у м. Херсоні. Постановою Ради Міністрів СРСР у 1950 році технікум був реорганізований у мореходне училище рибної промисловості.

З початку 60-х років минулого століття училище підтримувало шефські стосунки з технікумом морського та океанічного риболовства у м. Бургас (Болгарія).

Наразі Херсонське мореходне училище рибної промисловості – вищий навчальний заклад І рівня акредитації. Навчально-виховний процес забезпечують понад 70 викладачів, більшість з яких мають вищу та першу категорію (п`ятеро – кандидати наук), а також вихователі і командири рот.