Студентські та молодіжні організації готуються до масових протестів. Як передає кореспондент УНІАН, про це їхні лідери розповіли сьогодні журналістам. За словами студентів, в остаточному варіанті міністерського законопроекту "Про вищу освіту" проігноровані усі їхні вимоги. Тому за тиждень незадоволені зберуться під стінами адміністрації Президента та Кабміну з вимогою не допустити подальшого просування документу без врахування пропозицій студентів.

"У новому проекті є позитиви, але кричущі норми, які звужують наші права, залишилися, – розповідає представник Фундації регіональних ініціатив Антон Делікатний. – Зокрема, можливість змінювати ціну за контракт з року у рік. Формулювання Міносвіти звучить так, що розмір плати за навчання встановлюється з урахуванням індексу інфляції і не може змінюватися на час дії договору. Але будь-який договір укладається на певний відрізок часу. Наприклад, на один семестр, а вже з наступного є вірогідність, що доведеться платити удвічі чи втричі більше".

Тому студенти виступають за чинний закон, в якому прописано, що розмір контракту має бути незмінним.

Відео дня

Не до вподоби молоді також введення трьохступеневої системи вступу до вишів. На їхню думку, така норма загрожує повернути високий рівень хабарництва в школи та ВНЗ на стадії вступу абітурієнтів.

Оновлений законопроект вони вже охрестили "братом-близнюком" нещодавньо відкликаного. Тому сподіваються, що на нього чекатиме така сама доля.

Нагадаємо, майбутня акція стане третьою за рахунком. На початку року у Києві, Донецьку, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та Одесі студенти виступали проти прийняття законопроекту Луцького-Єфремова N 7486-1. А 28 лютого у Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві, Хмельницькому, Рівному та Сімферополі молодь протестувала вже проти усіх запропонованих варіантів закону. 10 березня студенти таки домоглися свого: законопроект N7486-1 був відкликаний його авторами. Після чого міністрество взялося розробляти третій варіант.