Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро ТАБАЧНИК заявляє про успішну реалізацію проекту зі створення освітніх округів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Д.ТАБАЧНИК сказав у селищі Черняхів Житомирської області під час Всеукраїнської наради з питань завершення навчального року.

За його словами, «цей проект зробить прорив в українській освіті».

Відео дня

Д.ТАБАЧНИК нагадав, що проект зі створення освітніх округів був ініційований міністерством влітку минулого року. «В Україні від 27 серпня 2010 року почалася реєстрація освітніх округів. Кожен округ - це унікальний педагогічний і громадський самостійний проект, їх немає двох однакових», - нагадав міністр.

За словами Д.ТАБАЧНИКА, процес створення освітніх округів є тривалим і безперервним. «Я сподіваюся, що цей процес не закінчиться ніколи, принаймні не існує якихось певних термінів його реалізації», - додав міністр.

"Загалом в Україні вже зареєстровано близько півтори тисячі таких округів", - уточнив Д.ТАБАЧНИК.

У свою чергу голова Житомирської облдержадміністрації Сергій РИЖУК зауважив, що освітній округ забезпечує єдиний освітній простір.

«Для вирішення проблеми зменшення кількості учнів та закриття малокомплектних шкіл в Житомирській області щороку відкриваються заклади нового типу. Таким закладом є єдиний в Україні сільський Селянщинський спортивний ліцей - ключовий навчальний заклад Селянщинського освітнього округу, де навчаються 444 учні, є 14 навчальних кабінетів. Перевага його в тому, що діти мають доступ до інтернету, 2 комп’ютерні класи, їдальню на 160 учнів, спортзали, майданчики - волейбол, баскетбол тощо, а 2 автобуси з сусідніх сіл підвозять дітей», - повідомив С.РИЖУК.

С.РИЖУК повідомив, що в області щороку кількість учнів зменшується на 7-8 тисяч. Зараз на Житомирщині діє 42 школи, де навчається менше 10 дітей, 209 - від 10 до 50, у 496-ти школах (60%) навчається менш як 100 дітей. У таких школах існують значні проблеми із забезпеченням якісного навчання і виховання.

С.РИЖУК пояснив, що саме тому для вдосконалення мережі загальноосвітніх навчальних закладів в регіоні щороку відкриваються заклади нового типу - наразі їх вже 54, вже створено 73 освіті округи, діє 47 навчально-виховних комплексів, «школи-родини». Найактивніше проект реалізується у Черняхівському районі, де діє 6 освітніх округів.

Довідка УНІАН. Загалом наразі на Житомирщині функціонує 1616 навчальних закладів, у яких здобувають освіту понад 246 тисяч вихованців, учнів і студентів. Зокрема, в області діє 632 дошкільних, 65 позашкільних, 28 професійно-технічних, 38 вищих навчальних закладів. Головною ланкою освіти краю є загальноосвітні навчальні заклади, яких в області нараховується 853. У них навчається близько 136 дітей.