Незалежна студентська профспілка "Пряма дія", всеукраїнська молодіжна організація "Фундація регіональних ініціатив" та громадянський рух "Відсіч" спільно зі студентською колегію НаУКМА оголосили про початок широкої кампанії протесту "Освіта – не привілей". Про це їхні лідери розповіли сьогодні під час спільної прес-конференції, передає кореспондент УНІАН.

Перша акція "проти комерціалізації освіти, ліквідації автономії у вишах та тотальної корупції" у системі запланована на 31 січня. Саме тоді у парламенті  відбудеться погоджувальна рада, на якій розглядатимуть скандальний законопроект "Про вищу освіту".

– Ми протидіятимемо не лише прийняттю цього злочинного для вищої освіти документу, але й планам Міносвіти на будь-яке скорочення держзамовлення, – наголосили студенти.

Відео дня

Молодь переконана, що в разі ухвалення закону, держава “фактично скасує бюджетні місця для заочників, а контрактники будуть змушені щороку платити все більші суми за своє навчання”. 

Кількість учасників мітингу наразі уточнюються. За попередніми данними, під стіни Верховної Ради вийдуть кілька тисяч незгодних.

– Ми також закликаємо всі ті категорії людей, по яких б`ють ці нововведення, приєднатися до нас, – зазначили активісти.

Вони також додали, що подібні акції нині відбуваються у країнах Європи, Азії та Латинської Америки, де студенти так само виступають проти скорочення державного фінансування вищої освіти та перетворення її на бізнес.

– Ми повністю координуємо нашу діяльність з міжнародним студентським рухом і у нас є солідна підтримка наших товаришів у Європі, – підсумували студенти.