14-15 січня в Українському католицькому університеті відбудеться зустріч українських істориків, організована Асоціацією вчителів «Нова Доба» та Програмою дослідження сучасної України ім. Петра Яцика.

Про це інформує “Західна інформаційна корпорація (ЗІК)” з посиланням на організаторів заходу.

На зустрічі планують обговорити два важливі та пов’язані між собою питання. Це питання нового підручника з історії України та укладання нової історичної політики в державі. Особливістю зустрічі є те, що вона об’єднає дві групи істориків – фахових дослідників та вчителів шкіл.

Відео дня

«Експерти проведуть обговорення проекту нового підручника історії України, котрий підготувала Асоціація «Нова Доба» і фінансово підтримала Рада Європи. Цей підручник пропонує поліетнічну версію української історії», – розповів історик, професор УКУ Ярослав ГРИЦАК.

Іншою темою зустрічі стане обговорення і укладання нової історичної політики в Україні загалом – «політики, яка на відміну від попередньої, а ще більш теперішньої влади, вела би до примирення суспільства, а не до конфронтації. Конфлікт навколо історичної пам’яті унеможливлює компроміс у державі, це також гальмує політичні та економічні реформи. Влада не може володіти монополією на історичну пам’ять. Потрібні громадські ініціативи, які зможуть протистояти такій монополізації і пропонувати розумні альтернативи», – додав Я.ГРИЦАК.

Участь у зустрічі візьмуть близько 30 істориків з усіх регіонів України.