Міністерство внутрішніх справ планує втричі скоротити кількість відомчих навчальних закладів

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр внутрішніх справ України Анатолій МОГИЛЬОВ сьогодні на брифінгу в Києві.

За його словами, сьогодні в системі органів внутрішніх справ налічується 16 навчальних закладів, включаючи вищі. «Ми плануємо скоротити їх втричі. Я так думаю, вишів у нас залишиться 5-6», - сказав А.МОГИЛЬОВ.

Відео дня

За його словами, система освіти МВС дуже роздута. «Ми маємо 16 вищих навчальних закладів, внаслідок цього ми скоротимо прийом, а той, хто поступатиме - з обов`язковою умовою служби у Внутрішніх військах. Ми йтимемо від спеціалізації «правознавство» і більше акцентувати увагу будемо на системі «правоохоронна діяльність». Ми вважаємо, що такий підхід дозволить відсікти випадкових людей, які поступають до вишів», - сказав міністр.

А.МОГИЛЬОВ зазначив, що відповідний проект розпорядження підготовлений для розгляду Кабінетом міністрів. У разі його затвердження планується наступного року почати набір у виші МВС курсантів за експериментальною навчальною програмою підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за схемою «курсант – військовослужбовець - курсант».

Міністр пояснив, що молоді люди (17 років), які поступають до вишів, на першому курсі проходитимуть теоретичну підготовку з набуттям практичних навичок, необхідних для виконання завдань патрульно-постової служби, на другому курсі вони закликаються у Внутрішні війська, де виконуватимуть програми практичної підготовки, а також продовжуватимуть засвоєння спеціальних теоретичних дисциплін, а після звільнення з термінової служби, у разі, якщо вони будуть визнані придатними для продовження навчання, повернуться до вишів.

На думку А.МОГИЛЬОВА, такий підхід дозволить, зокрема, якісніше підготувати особовий склад до забезпечення правопорядку під час Євро-2012.

За його словами, існуюча практика комплектування вишів МВС випускниками загальноосвітніх шкіл призводить до того, що значна частина молодих фахівців, маючи відповідний рівень теоретичної підготовки, не мають достатнього життєвого досвіду, а іноді й стійкої мотивації до служби в міліції.